Badanie poziomu cukru we natury – na czym polega a kiedy o je zrobić?

Badanie poziomu cukru we natury – na czym polega a kiedy o je zrobić?

24 kwietnia, 2020 0 przez Mikołaj Online

Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega a gdy o je dokonać? Badanie poziomu glukozy we krwi to niepowtarzalne z podstawowych badań diagnostycznych. Kupi ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, a dość je działać. Dowiedz się, kiedy udać się na pytanie, a więcej która istnieje norma poziomu cukru na czczo a po jedzeniu.

Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega a gdy o je dokonać?

Kiedy zbadać poziom glukozy?

Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Przylegają do nich:

osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.

Kto powinien robić badanie poziomu glukozy? Każdy dobry człowiek – raz w roku (szczególnie osoby po 45. roku bycia), kobiety w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w planu wykrycia cukrzycy ciążowej), a i osoby z grupy podwyższonego ryzyka, m.in.:

cierpiące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których żyje podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Gdy się przygotować do badania poziomu cukru?

Badanie poziomu glukozy daje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej wybrać się na nie przed śniadaniem i zwolnić z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, jaki jest zwodzony i zmniejszany podczas każdej sytuacji ruchu, wynik badania może wtedy wykazać się zaniżony. Dzień przed testem warto również unikać tłustych posiłków i przetworzonych przekąsek.

Jak prowadzi badanie?

Badanie poziomu glukozy polega na uzyskaniu próbki krwi z były łokciowej lub opuszki palca. Można stworzyć i test obciążenia glukozą, który polega na zbadaniu poziomu cukru we krwi na czczo, a następnie po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm funkcjonuje prawidłowo, po upływie obecnego sezonu poziom cukru wraca do normy. Jeśli nie, jest zatem znak do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.

Norma cukru na czczo (u osób młodych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)

Norma cukru po jedzeniu (u osób młodych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)

Dlaczego poziom cukru jest po zjedzeniu posiłku?

Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji jedzie do rozwiązania insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina odpowiada za transport glukozy z krwi do tkanek – wpływa ona do ich wnętrza, natomiast jej nadmiar magazynowany jest w wątrobie. Norma cukru po życiu jest to odmienna z jego poziomu na czczo. Gdy glukozy we krwi jest rynek mało, powraca do tzw. hipoglikemii, której faktami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może doprowadzić nawet do śpiączki.

Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy stwierdzić objawy hiperglikemii. Przylegają do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i zmniejszona ostrość widzenia. W ostatni ćwicz organizm informuje o zbyt dużym poziomie glukozy, którą próbuje wydalić. Nagły, ciągnący się stan hiperglikemii może powodować niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu albo nawet śpiączką.

 

zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

0 0 votes
Daj ocenę